Neler yeni

MEB Okul Forum

Türkiye'nin en büyük eğitim platformuna hoş geldiniz.! öğrenci, veli, öğretmen etkileşiminin en fazla olduğu ve en verimli içeriklerin üretildiği platforma siz de hemen üye olarak içerik paylaşabilir ve ücretsiz içeriklerden faydalanabilirsiniz.

EBA Dokümanları

EBA ders notları, çalışma kağıtları ve haftalık ücretsiz dokümanlar.

Etkinlikler

Zeka etkinlikleri, eğlenceli etkinlikler interaktif etkinlik ve şablonlar.

Dosyalar

Ücretsiz 15Bin+ Öğretmen ve Öğrenci dosyaları. (Deneme Sınavları + Testler)

10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 125 Cevapları

serkankacan

Tanınmış Üye
Katılım
11 Kas 2020
Mesajlar
400
Tepkime puanı
0
Puanları
16
TARTIŞALIM

1. Sosyoekonomik ve kültürel çevre benzeştiği ölçüde insanların beğenileri de benzer olabilir mi? Tartışınız.


Sanatsal beğeniler her döneme ve çağa göre farklılık gösterir. Ancak yıllarca önce kalem alınmış bir tiyatro eseri veya müzik parçası günümüzde de hala beğenilebilir. Beğeniler insanların güzellik algılarıyla ilgili olsa da yaşadıkları çevre ve toplumda bu beğenileri zaman zaman etkileyebilir.

Kişilerin sanata bakış açılarının farklı olmasının bazı nedenleri vardır. Bu nedenler arasında, yaşadıkları ülkenin kültürü, gelenek ve görenekler, sosyoekonomik durum, dini inançlar vb. durumlar gösterilebilir. Tüm bu değerler insanların beğenilerini etkileyebildiği gibi bazı durumlarda da etkileyemez. Çünkü “güzel” kavramı kişiden kişiye değişebilir. Aynı kültürde ve aynı ülkede yaşasalar bile kişilerin hayal dünyalarının aynı olması beklenemez.

Sosyoekonomik ve kültürel çevre benzeştiğinde az da olsa insanların beğenileri birbirine yakın olabilir. Ancak toplumun geneli için bunu söylemek bence doğru olmaz. Güzel bir söz vardır, “renkler ve zevkler tartışılmaz “diye. İşte tam da bu noktada tüm insanların beğenileri az da olsa benzer olabilir ama aynısı olamaz.

2. Şu ana kadar yazılmış tüm şiirler bilgisayara kaydedilir ve bilgisayar da bu verileri kullanarak şiir yazarsa bu şiir, sanat olarak kabul edilebilir mi? Tartışınız.

Sanat, insanın hayran olduğu tüm güzellikleri yaratıcı bir etkinliktir. Sanatçı, yaptığı sanat eseri de kendi ruh dünyasının izlerini yansıtır. Bu nedenle sanatçının farklı dönemlerde yatığı eserlerde birbirinden oldukça farklı olabilir. Sanatın tüm alanları hep duygusallıktan etkileniş ve sanatçının tüm duygularını, düşüncelerini ve dünya görüşünü yapıtlarında sergilemişledir.

Sanat sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir alandır. Bu nedenle sanatçı da yerinde saymaz, her yaptığı esre bir sonra daha güzelini oluşturmak için bir başlangıç olur. Sanatçı tamamen kendi bakış açsıyla evreni ve dünyayı yorumlayan eserler ortaya koyar.

Dolayısıyla bilgisayara yüklenmiş olan tüm bilgiler istediğiniz kadar detaylı olursa olsun yeni sanat eseri ortaya koymak için yeterli değildir. Evet bilgisayar yeni bir metin ortaya çıkarabilir. Ancak bir eserin sanat eseri olabilmesi için duygulara da ihtiyacı vardır. Duygusuz bir şekilde oluşturulan hiçbir metin bence edebi bir metin olamaz. Bu nedenle benim düşünceme göre bilgisayarın yazdığı şiir kesinlikle sanat eseri olarak kabul edilemez.
 

Bu çeriği görüntüleyen kullanıcılar (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Üst